Region Värmlands dagar är räknade. Den organisation som byggts upp för att hantera bland annat de kultur- och utvecklingsfrågor som tidigare låg på landstinget, men även exempelvis det regionala EU-stödet, kommer i framtiden att lyftas in i en ny regional struktur, men med den skillnaden att politikerna där kommer att vara folkvalda och inte som i dagens Region Värmland politiskt tillsatta.
Om detta råder ingen större politisk oenighet. Däremot är det inte alla regionpolitiker som ser fram emot en gemensam region för Värmland, Västra Götaland och i förlängningen eventuellt även Halland. Stina Höök, regionråd för Moderaterna i Värmland, tillhör de negativt inställda.
– Vi tror helt enkelt inte att storregioner löser framtidens utmaningar. Absolut måste man söka samarbeten och hitta sätt att lösa frågor över gränser, men att rita om kartan i en tredje nivå, det tror vi inte på, säger hon.
Enligt Stina Höök finns det allt för många frågetecken gällande hur en sammanslagning skulle gå till och vad den skulle bidra med. Demokratiaspekten i beslutet, menar hon, har helt fallit bort.
– För det första är det inte bra rent demokratiskt att man försöker pressa igenom detta mellan två val. Det är inte okej. Dessutom måste man fundera på vilket inflytande befolkningen i Värmland skulle kunna få i en så stor region där vi bara skull utgöra cirka 14 procent av befolkningen. Det skulle förmodligen inte ens räcka till en gubbe, eller tant, från varje kommun, och då är det svårt att se hur vårt inflytande över viktiga frågor ska kunna försvaras.
– Den typen av frågor har inte utretts alls. Det finns alldeles för många frågor kvar att besvara.
På den andra regionrådsstolen i länet sitter socialdemokraten Tomas Riste. Han är betydligt mer positivt inställd till ett sammangående som innebär att det bildas en ny region med Västra Götaland.
Och även han använder demokratiaspekten som slagträ.
– Sverige behöver organisera om sig om vi ska ha likvärdiga möjligheter i alla delar av landet. Sverige är inte i takt idag, och det är skälet till att vi vill se sex jämnstarka regioner, för att det skulle gynna medborgarna. Staten kan inte vara så asymetrisk som den är idag, säger han.
Enligt Tomas Riste skulle ett sammangående med Västra Götaland öka möjligheterna att driva för Värmland viktiga frågor. Alternativet med en Svealandsregion har han numera valt bort.
– Vi började faktiskt diskutera med Svealand redan 2007, men det stod ganska snart klart att Södermanland och Västmanland inte var så intresserade. Från Örebro fanns ju ett visst intresse, eftersom vi har en del gemensamma infrastrukturfrågor, men där tror jag att vi kommer att komma fram ändå. E18 är en sträcka som är en nationell angelägenhet och den kommer det att arbetas för ändå, säger han.
• Somliga kritiker menar att det nu går för fort i regionfrågan. Vad säger du om det?
– I ärlighetens namn så har den här diskussionen pågått sedan 1995 och det har gjorts mängder av utredningar. Jag kan inte se något skäl till att vänta fram till 2023 och hanka oss fram. Som jag ser det så finns det heller ingenting som talar emot att Svealand kommer att bildas till 2019, för där är man övervägande positiva, och då står vi väldigt ensamma. Det finns egentligen ingenting som talar emot 2019.