Både Socialdemokraterna och Centerpartiet är av tradition starka partier i glesbygdslänet Värmland. Tillsammans prenumererar de på de flesta kommunalrådsposterna och i landstinget får de märkbart högre siffror än respektive partier får på riksplanet. Så är dock inte fallet i Västra Götaland, där båda partierna har betydligt lägre stöd.
Tittar man på det senaste valet så fick Socialdemokraterna över 40 procent av rösterna i landstingsvalet, medan Centerpartiet fick 8,6 procent. Skulle man slå ihop det utfallet med siffrorna från Västra Götaland sjunker Socialdemokraternas stöd bland de röstberättigade med över nio procent, medan Centerpartiet tappar drygt två procent.
Men den delen av ekvationen har man enligt Ulric Andersson (S) inte tagit med i beräkningarna.
– Om man sätter sin egen position i högsätet så skulle man kanske resonera annorlunda, men vi har försökt att tänka bort det i den här frågan, säger han.
Som företrädare för Socialdemokraterna är Ulric Andersson positiv till en sammanslagning med Västra Götaland, även om det skulle missgynna partiets starka lokala ställning.
– Det vi är för är en mer jämlik vård och en jämnare fördelning i landet, och det tror vi att vi får med det här förslaget. Det vi tycker i regionfrågan tycker vi inte utifrån vad som är partistrategiskt vettigt.
Från Centerpartiets sida ser man inte heller det egna partiets minskade stöd i en storregion som överdrivet oroande.
– Inflytandet på den politiska sidan hänger alltid på vilket intresse man kan få för sina frågor hos väljarna och jag hoppas att vi kan driva en klok och bra centerpartistisk politik för dem som röstar på oss även i framtiden, säger Jane Larsson, landstingsråd för Centerpartiet.
Centerpartiet gick till och med häromdagen emot sina kollegor i Värmlandssamverkan när man nyligen tillsammans med S och V sa ja till att bilda region med Västra Götaland.
– Men det är ingenting som påverkar vårt samarbete med de övriga partierna i Värmlandssamverkan, vi har en professionalitet i vårt samarbete och det här är ingen brytfråga i nuläget, säger Jane Larsson.
Ett annat parti som av naturliga skäl skulle förlora stort i inflytande i en större region är Sjukvårdspartiet i Värmland. Ett parti som i nuläget också säger nej till en storregion.
– Men det gör vi med utgångspunkt i att vi tycker att det går för fort, att det borde vara ett val innan en så stor förändring görs och att det behövs ett större demokratiskt inflytande. Vi har överhuvudtaget inte spekulerat i vilket inflytande vi skulle kunna få i en framtida storregion, vi har bara sett till vad vi tycker är bäst för värmlänningarna, säger Marianne Utterdahl, landstingsråd för Sjukvårdspartiet, som påpekar att det finns sjukvårdspartier även i Västra Götaland.
– Och ett parti som vårt kommer att behövas även i en större region, säger hon.
De stora vinnarna i en sammanslagning – i alla fall om man går på förra valets resultat i respektive landsting – blir Moderaterna och Miljöpartiet, som kan räkna med mellan 30- och 50-procentiga ökningar jämfört med bara det värmländska valresultatet. Samtidigt är det två partier som är synnerligen ihärdiga motståndare till ett sammangående med Västra Götaland.
– Som vi ser det så finns en risk att våra i Värmland prioriterade frågor riskerar att fall bort i en så stor region. Vi vill till exempel lyfta sträckan Oslo-Stockholm, men ur ett Västra Götaland-perspektiv så blir det mer naturligt att lyfta Oslo-Göteborg och Göteborg-Stockholm. Och det gäller ju även inom ett parti, för även om vi har stor samsyn med Miljöpartiet i Västra Götaland så kan vi ha en annan prioriteringsordning när det gäller sådana här frågor, säger Jesper Johansson, landstingsråd för Miljöpartiet.
Från moderat håll så säger man sig inte ha funderat så mycket över det faktum att man i en större region faktiskt skulle bli ännu starkare som parti.
– Nej, det har jag inte reflekterat över, men jag tror att det överlag finns en tendens att stora partier gynnas av stora regioner, och det är ju inte nödvändigtvis någonting positivt. Vi vill ju ha en så bred representation som möjligt där många röster får höras, säger landstingsrådet Fredrik Larsson (M).
Enligt Fredrik Larsson finns det som han ser det egentligen inget större behov av större regioner.
– Nej, och jag tycker inte att värmlänningarna ska behöva välja mellan att jobba österut eller söderut, när det kanske egentligen är Osloregionen som är mest intressant för oss. Vi måste ändå inom varje verksamhet finna en funktionell samverkan och ett bra samarbete för att lösa de problem vi har. I Kristinehamn är det jätteviktigt med sjukvården i Karlskoga och i Åmål är man beroende av sjukvården i Värmland, bara för att ta två exempel från vårdens område.