Att som Sam och Ludvig tvingas vänta tre år på diagnosutredning är inget gott betyg åt den psykiatriska vården. Gabriel Wikströms lösning är att ta itu med köerna helst innan de hunnit uppstå.
– Väldigt många som inte blir hjälpta tidigt får någon allvarliga form av psykisk ohälsa, sedan måste de söka hjälp av specialist. Då blir det köer och patienter hamnar i kläm, inte sällan de som behöver mest hjälp, säger han.
– Det hänger ihop med att vi inte har ett tillräckligt väl utbyggt system med tidiga och förebyggande insatser.
Det otillräckliga systemet, i sin tur, relaterar Gabriel Wikström till ett traditionsbundet sätt att betrakta psykiatrin och personer med psykisk ohälsa. Stigmatiseringen som drabbar många psykiskt sjuka sätter kroksben för ett vårdbehov som faktiskt föreligger, menar Wikström.
– I vissa fall anses det skämmigt. Det avspeglar sig i strukturer och har gjort att man inte jobbat tillräckligt med tidiga insatser.
På frågan om den bild som Attention har av den psykiatriska vården, att vårdgivare ser till att hålla vårdgarantin om 30 dagar för ett första besök, men sedan dröjer med utredningar, som inte omfattas av vårdgarantin, svarar Gabriel Wikström:
– Det finns alltid en varning när man skapar vårdgarantier och lägger fokus på dem, att andra flaskhalsar uppstår. Nu har regeringen tagit omtag vad gäller psykisk ohälsa och satsar en miljard om året i en mer långsiktig satsning. Inte fokus på specialistvård utan på tidiga insatser så att man tidigt får den typ av vård man behöver utifrån tillstånd. Vi vet att psykisk ohälsa många gånger förvärras om man går länge utan att få hjälp.
Gabriel Wikström berättar också att det pågår en utredning kring hur väl landstingen följer nationella riktlinjer inom psykiatrin. Enligt ministern också ett sätt att statligt stävja det Attention hävdar om att kötider och kriterier för att över huvud taget komma ifråga för en NP-utredning varierar stort över landet.
– Det kan finnas ett behov om det råder stor ojämlikhet över landet. Då är det här ett strukturerat sätt att erbjuda och samla kunskapen, säger Gabriel Wikström.