Svealand eller Västra Götaland, eller Värmland som en helt egen region. Eller kanske något helt annat alternativt. Det är frågan som under de senaste veckorna har diskuterats intensivt i länets samtliga politiska instanser, med anledning av att den av regeringen tillsatta indelningskommittén i somras släppte ett första delbetänkande om hur Sverige ska delas in i framtiden. I Värmland har samtliga kommuner och en mängd andra remissinstanser fått till i dag på sig att ge sin syn på den föreslagna indelningen där Värmland kopplas samman med Västra Götaland till en ny Västsvensk storregion.
Men det råder delade meningar om förslaget, såväl mellan som inom partierna. En av dem som stuckit ut den politiska hakan är Bjarne Olsson (S), kommunalråd i Kristinehamn, som i motsats till partidistriktets linje hellre vill till Svealand än Västra Götaland.
– Jag ska säga att inget av alternativen egentligen är dåligt, men för Kristinehamn är Svealandsalternativet betydligt bättre, inte minst utifrån att vi redan har ett utvecklat samarbete åt det hållet. Det samarbetet tycker vi att man borde bygga vidare på istället, säger han.
Partikollegorna och kommunalråden i Filipstad och Storfors, som också har starka band österut, delar till stor del Bjarne Olssons analys, men menar att det viktigaste trots allt är att det blir en större region. Bland Socialdemokraterna i de västra delarna ställer man sig däremot i stor utsträckning bakom indelningskommitténs förslag.
– För oss är Västra Götaland en naturlig tillhörighet, konstaterar Ann Mlakar Björkqvist (S), oppositionsråd i Säffle.
Bland Moderaterna i länet är splittringen än större. Där finns ett beslut från partidistriktet där man förordar att Värmland ska var en egen region, men den hållningen delas inte av företrädare i tunga kommuner som Karlstad, Hammarö och Kil.
– Vi Kilsmoderater är för regionbildningen. Vi är av uppfattningen att Värmland inte kan stå ensamt och vi menar att man får helt andra möjligheter att höras om vi är en del av en större region, säger Hans Eriksson (M), som sitter i opposition i Kil.
Samma resonemang för Per-Samuel Nisser (M), kommunalråd i Karlstad.
– Jag som person ser att med de utmaningar vi har framåt så finns det ett antal frågor som vi behöver jobba med i större regioner. Då kan det vara en lösning. Men det är jag som person, inom Moderaterna i länet finns det olika åsikter och det finns även olika åsikter bland moderater i Karlstad, säger han.
Flera moderata företrädare är dock starka motståndare till den planerade storregionen.
– I första hand vill vi att Värmland ska bli en egen regionkommun, men om det inte går så ser vi betydligt fler fördelar med Svealand än med Västra Götaland. Då ligger vi mitt emellan två huvudstäder, i en riktig handelskorridor, medan vi i Västra Götaland kommer att bli som en blindtarm, säger Christer Olsson (M) i Filipstad.
Många på den moderata sidan ifrågasätter också hur processen hanterats.
– Framförallt tycker vi att befolkningen i Värmland borde få säga sitt, säger Marie Oudin (M), som sitter i opposition i Kristinehamn. Det blir väldigt odemokratiskt att driva igenom en sådan här sak mitt emellan två val.
I Centerpartiet är samsynen större. Där har man sedan länge bestämt sig för att ställa sig bakom idén med större regioner. Dag Rogne (C), kommunalråd i Säffle, påpekar att det handlar om en viktig reform för att få en större jämlikhet i landet.
– Det är ett bra initiativ som gör att vi kan få en större homogenitet i landet. I dag har vi tre stora och folkrika regioner med över hälften av Sveriges befolkning, och sedan 17 mindre län som slåss om uppmärksamheten. Med det här förslaget får vi sex mer likvärdiga regioner, säger han.
Bland partierna som inte har vare sig kommunalrådsposter eller oppositionsrådsplatser är motståndet mot det liggande regionförslaget gemensamt. Det enda parti som utmärker sig genom att vara positivt är Vänsterpartiet.
– Vi var för en större region redan vid den förra utredningen för sju år sedan, och vi är för nu med, säger länsordföranden Madeleine Nyvall (V).
Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna säger alla nej till det liggande förslaget från indelningskommittén, men inget av partierna är i praktiken emot storregioner. Bara i den form som de nu har föreslagits.
– Vi tror att de fördelar som förts fram med det förslag som nu ligger är starkt överdrivna och att nackdelarna har underdrivits. Som det är nu blir det en alldeles för stor region där våra prioriterade frågor riskerar att fall bort, säger till exempel Jesper Johansson (MP), språkrör i Värmland.
Tydligast i sitt motstånd mot en storregion är Sverigedemokraterna.
– Värmland ska vara Värmland, säger länsordföranden Runar Filper (SD). Vi tror inte på en regionbildning där lilla Värmland med 276 000 invånare kommer att kunna hävda sig mot stora Västra Götaland med 1,5 miljoner invånare, det kommer att skapa ett utanförskap i Värmland och vi är väldigt oroliga för vad det skulle innebära. Det förslag som ligger är förhastat och ogenomtänkt.