Blott fyra landsting erbjuder i dag sprututbyte. Alldeles för lite enligt regeringen som håller sprutprogram som ett effektivt smittbekämpningsverktyg, varför möjligheten bör finnas på alla platser med behov. Under torsdagen presenterar Gabriel Wikström således ett lagförslag som ska underlätta införandet av dylik verksamhet i landet.
Hos infektionskliniken på CSK är gensvaret positivt. Verksamhetschefen Thomas Ahlqvist ser sprututbyte som ett givande inslag i vården, i synnerhet för amfetaminmissbrukare.
– Då har vi bättre möjlighet att ta hand om dem på ett mer strukturerat sätt, och hjälpa dem på många plan. Det skulle inte bara vara en lucka i väggen där man byter sprutor utan en möjlighet att få träffa läkare, sköterska, kurator och barnmorska. Missbrukarna behöver hjälp på många områden.
Som VF skrivit tidigare är infektionsklinikens lokaler eftersatta och begränsade varför stora byggnationsförändringar skulle vara nödvändiga för att ens realisera upplägget.
– Det handlar om en ny verksamhet som ska tillskapas. Som det ser ut i dag skulle vi inte klara av det, varken personellt eller lokalmässigt, säger Thomas Ahlqvist.
Infektionskliniken har i dag verksamhet utspridd på tre olika platser på CSK. En fjärde på ytterligare ett håll skulle skapa ännu mer logistisk oreda, menar Thomas Ahlqvist.
– Ser man på exempelvis ensamjobb skulle det underlätta väldigt att samla alla verksamheter på samma ställe.
Landstingsstyrelsens ordförande Fredrik Larsson ser både för- och nackdelar med sprututbyte.
– Känslomässigt tycker jag att man i grunden måste ha någon slags idé om att man ska hjälpa människor att bli drogfria. Så ser man den här typen av verksamhet mer än som bara smittskydd, som en del av missbruksvården, kan det vara bra.
– Jag har stor respekt för att det kan vara på individnivå och för samhället, men jag vill ändå se en tydlig koppling till missbruksvården, fortsätter Fredrik Larsson.
Att uppmaningen till landstingen kommer från högsta politiska håll är emellertid något som Fredrik Larsson ställer sig bakom.
– Det ska vara lika förutsättningar i hela landet, sedan är detta i hög grad ett storstadsproblem, och det kan lösas på olika sätt. Men man ska ha förutsättningar för likvärdig vård i landet.